Go to Top

Äkta Lyx

Äkta Lyx

I år firar vi 10 år som vingård och det vill vi fira med att fortsätta utvecklas!

Vi utökar vårt sortiment av alkoholfria produkter som är knutna till vinodlingen. Under det senaste åren har vi försökt jobba fram produkter enligt konceptet äkta lyx.

Äkta betyder att alla produkter har sitt ursprung på gården eller på Österlen, inga konstiga tillsatser som citronsyra, konserveringsmedel eller smakaromer används.

Lyx betyder t.ex. att vi lagrar vår vinäger i minst två år på gården i franska ekfat, kokar våra marmelader ihop med ett litet prisat marmeladkokeri tre mil bort, använder de bästa råvarorna vi kan hitta och inte minst att vi tagit fram etiketter som är eleganta, tryckta lokalt och återspeglar Köpingsberg.  Färgerna är utvalda utifrån 1600 tals huset där vi har vårt Vineri. Rött som taket och dörrar, vitt som väggarna och svart som grunden. Naturligtvis har vi lagt till lite guldfärg för att skapa en lyxigare känsla. Ett speciellt tack till Py och Harri på Helsinkifrostbites och Skanem som hjälpt oss med etiketterna samt Ljus Grönt som kokar våra marmelader.

Vindruvsmarmelad

Vindruvsmarmelad

Vindruvsmarmeladen görs på Köpingsbergs egna druvor, närmare bestämt Leon Millot 60- 70 %. Till det tillsätter vi en anings italiensk Grappa, inte så att Grappan tar över utan som en smakförstärkare. 

Passar bra till ost (speciellt grönmögelostar) eller istället för chutney/gele till viltkött eller pateer.

Champagnemarmelad

Champagnemarmelad

 Champagnemarmeladen produceras utav skånska jordgubbar (60%), vårt mousserande vin och Marc de Champagne. idéen kom efter ett besök till London och Harrods. Under Nuvarande drottningens 60 års jubileum hade de en stor monter med Champagnemarmelad, är sedan länge hennes favoritmarmelad. Hon älskar det till nybakta scones och till sin afternoon tea.

Passar till scones, lyxiga våfflor men även god till ostar.

 Köpingsbergs ekfatslagrade Vinäger

vinäger

Vinägern är en produkt vi är extra stolta över, idéen kom från ett besök i Pfalz i Tyskland och besök hos vinägerproducenter i Italien. Vi valde att plantera Ortega som ger en fantastisk smakrik vinäger (toner av örter och en fin fruktighet).  Först skördar vi druvorna för hand, pressar dem försiktigt, jäser musten till vin, tillsätter vinägermodern (kultur), häller det på ekfat där vinägern sakta får mogna i minst två år. Därefter tappar vi den varsamt på flaska utan att filtrera. Det betyder att vinägen kommer att fortsätta utvecklas i flaskan. Nackdelen är att det ibland kan bildas en liten klump i flaskan om man sparar vinägern för länge. Inte farligt, är ett tecken på kvalitet.

Passar till att göra vinägretter, förhöja smakerna på ugnsbakade grönsaker eller till att göra egna härliga Hollandaise/ Bearnaise såser.  Tänk bara på att vår vinäger smakar mycket mer än det ni bruka köpa på ICA, ta därför bara 2/3 till 1/2 av mängden som receptet anvisar.